top of page
İsmail Yabatu

MUTFAK STAJYERİ

Stajyerlerin Otellerden Beklentileri ve Maksimum Verim İçin Öneriler


Mutfak sektörüne adım atarken, gerek lise gerekse üniversite öğrencileri olarak hepimizin hayali bir an önce gerçek bir mutfakta çalışmaktır. Okulda giydiğimiz beyaz ceketi profesyonel mutfaklarda deneyimlemek için sabırsızlanıyoruz. Ancak, staj yapacağımız işletme hakkında gerçekleri duymaya başladığımızda, bu heyecan yerini endişeye bırakabiliyor. Hapishane benzeri koğuşları olan lojmanlar ve stajyerleri amele gibi kullanan işverenler, sektörden soğumamıza neden olabiliyor.



Peki, stajyerler işletmelerden ne bekliyor? Herkesin malumu olduğu gibi, bir şeyler öğrenmek, meslekle ilgili deneyimler edinmek ve hangi bölümlerde çalışacağımıza karar vermek istiyoruz. Sadece ayak işleri yapmaktansa, ustaların bize deneyimlerini ve tecrübelerini aktarmalarını bekliyoruz. "Biz bu işe bulaşıktan başladık" mottosunu reddetmiyoruz fakat kısacık staj sürecimizde de sadece ayak işi yapmak istemiyoruz. Okulda öğrendiğimiz teorik dersleri işletmede uygulamak istiyoruz.


Lojman şartları da önemli bir konu. Özellikle Antalya bölgesindeki 5 yıldızlı zincir otellerin lojmanları berbat durumda. 6-12 kişilik küçük ve pis odalarda, 8-10 saat mesai sonrası dinlenmemiz bekleniyor. Beklentimizi çok yüksek tutmuyoruz ama en azından maksimum 4 kişilik, rutin temizliği yapılan bir yaşam alanı istiyoruz.

İşletmeler ne yaparsa hem işçi hem de işveren maksimum verimi alabilir? İşletme, sezonunda eksik personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla stajyer almayı düşünüyorsa, ilk yanlış burada yapılıyor olabilir. Gelen stajyerlere mesleği sevdirmeye çalışılırsa, ayak işlerini minimumda tutup meslek öğretmek için çabalanırsa, stajyer yıllardır beklediği performansı zaten maksimum düzeyde verecektir. İşletmelerin ve işverenlerin stajyer kavramını tekrar incelemesi ve kelime manasına bakmasını tavsiye ediyoruz.


Lojman şartlarının iyileştirilmesi, hem kadrolu personellerin hem de stajyerlerin iyi performans sergilemesine katkı sağlayabilir. İyi dinlenen, iyi uyku çeken biri, gün içinde daha enerjik hissedip daha iyi performans sağlayabilir. İşletmeler, personellere izin günlerinde lojmanda yapılacak aktiviteler sağlarsa, çalışma günlerinde de daha motive personellerle daha iyi performans alabilir. İşletmeler ve işverenler çalışma şartlarını ne kadar iyileştirirse, stajyerin mesleki gelişimini ön planda tutarsa, o kadar iyi performans alır. Ne kadar iyi şartlar sağlanırsa, kalifiye personel olma yolunda ilerleyen stajyerler işletmeyi o kadar tercih eder.


 

Sonuç olarak, stajyerlerin beklentilerini karşılamak ve onlara uygun çalışma koşulları sağlamak, hem işletmelerin hem de stajyerlerin maksimum verim elde etmesini sağlayacaktır. Bu yazıda belirtilen öneriler, stajyerlerin mesleki gelişimlerini desteklemek ve sektöre olan ilgilerini artırmak için önemli adımlar olabilir. İşletmelerin, stajyerlerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak hareket etmeleri, gelecekte daha kalifiye ve motive personeller yetiştirmelerine katkı sağlayacaktır.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page